Preben
Brandt tog i 1997 som socialoverlæge i København initiativ til etableringen af Projekt UDENFOR og har siden været administrativ leder samt forsknings- og projektansvarlig for den selvejende institution, der på gadeplan tager sig af de mange udstødte, som de etablerede sociale systemer af forskellige grunde ikke har kunnet nå.
Det kan være posedamer, gadefolket og ofte psykisk syge, som medarbejderne ved Projekt UDENFOR opsøger og tilbyder hjælp på forskellig vis. Fem års erfaring med sygepleje på gadeplan er nu resulteret i, at Københavns Kommune har udgående sygeplejersker fra flere institutioner, og Den mobile Café er en stor hjælp for mange hjemløse, der ikke blot her kan få et måltid varm mad, men også en tiltrængt psykisk kontakt med forståelse og tillid.
Preben
Brandt, der blev læge i 1972 og senere speciallæge i psykiatri, har i mange år selv arbejdet som læge på gadeplan, og deltager nu også i forskningsarbejde og evaluering af de forskellige initiativer. Han blev i 1992 dr.med. på afhandlingen, »Yngre Hjemløse«, og hans store erfaring og særlige ekspertise er ofte blevet benyttet af andre, idet han indtil 2002 var formand for regeringens Narkotikarådet. Herefter blev han formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Han er ligeledes formand for Støtteforeningen for »Netværket ved Søerne« og sidder i repræsentantskabet for »Pårørende til Sindslidende« samt i bestyrelsen for »Københavns Socialpædagogiske Seminarium«. PrebenBrandt bidrager desuden til arbejdet med de vanskeligst stillede medborgere via talrige foredrag og mange forskelligartedede arrangementer. Han har forfattet 43 danske og internationale publikationer, heraf syv bøger og en snes videnskabelige publikationer, og han var i 2001 medstifter af den tværeuropæiske organisation SMES – »Santé Mentale Exclusion Sociale«.